RSS 
  

От архива

Читалище Просвета 1888

Читалище „ Просвета” в гр. Поморие е основано през 1888 год. от група ентусиасти, предимно учители и чиновници в някогашното многоезично Анхиало.

В своята 125 – годишна история, е извървяло трудния и стръмен път на своето развитие, като културна институция със свой характерен и уникален образ.

Библиотеката при Читалище „Просвета 1888” е най – голямата на територията на общината и се помещава в нова, модерна, с много добри условия сграда. Тя притежава богат фонд, модерно оборудвани читалня, детски отдел и отдел за възрастни.

Много богата и разнообразна е дейността и на НЧ „Просвета”.

Много силно е присъствието на театрален състав „Просвета” при едноименното читалище. Читалищен театър „ Просвета” е най- старата формация със 115 – годишна история.  Носител е на почетния плакет на Община Поморие за дългогодишен принос в културния живот на Поморие.

В читалището работи студия „Художествено слово”.Възпитаниците на студията са носители на множество отличия в Националния рецитал конкурс по творби на Яворов в „Яворови дни” – Поморие.

От десет години към читалището е сформиран Мажоретен състав с школа за характерни танци .

През последните години все повече внимание се обръща на поморийските традиции и бит. Клуб „Краезнание” възобновява старите градски вечеринки и карнавали по повод календарните празници – Трифон Зарезан, Сирни Заговезни, Въведение Богородично .

Своеобразна кулминация в културната визитка на Поморие са традиционните поетични празници „ Яворови дни”, на които инициатор и организатор е читалище „Просвета”. Със своята 55- год. история „Яворови дни” са станали емблематични за Поморие и са утвърдени като Национални празници на поезията в националния културен календар на България. Яворовите дни в Поморие са сцена за изява на поети, писатели, актьори, режисьори, художници и музиканти.

Друга голяма лятна културна програма е Националната седмица на морето през м. август. В програмата участват всички културни институти и формации в града, гостуващи концерти, конкурси, детски прояви, състезания, всичко свързано с морето и духа на хората, живеещи на брега му.

„Море от вино” – Вече 12 години читалището провежда празници на виното през месеците юли, август и септември. Възникнали са по идея на читалище „Просвета 1888” и Община Поморие с партньорство и съорганизаторството на „Черноморско злато” АД.  В програмите на „Море от вино” имат изява не само любителски формации, но и най-ярките имена в забавния жанр от страната – фолклорни ансамбли, театрални спектакли, хумор и много забавления за многобройните туристи на града.

„Ритъмът на морето” – това е името на Фестивала на Духовите оркестри и Мажоретни състави, който читалище „Просвета” и Община Поморие провеждат вече 9 години. Това е един празник на младостта, красотата, музиката и танца, който събира мажоретни състави и духови оркестри от цялата страна и чужбина.

Библиотеката при НЧ”Просвета 1888” притежава уникални колекции от документални филми, пощенски картички, грамофонни плочи.

Като участник в проекта , библиотеката дигитализира своите документи и ги предоставя за публикуване в сайта „Парчета @рт” .